Raw Food Bollar

Det går att äta godsaker även om man följer en strikt råkost-diet, försöker undvika raffinerat socker eller om man helt enkelt vill äta lite nyttigare. Raw food bollar är dessutom glutenfria. Bollar kan göras med olika ingredienser, men det vanligaste är att de har en bas av nötter som till exempel cashew, mandel eller macadamia. Man måste ha en mixer för att göra raw food bollar, men annars krävs det inte någon särskild utrustning. Bollarna brukar vara mycket populära på fikarasterna och ersätter med lätthet onyttigt godis. Nedan följer recept på några olika raw food bollar som är rå, glutenfria, veganska och nyttiga!

Ett enkelt recept

Det här är ett grundrecept på energibollar som man kan förändra som man vill. Använd nötter och frukter du tycker om och smaksätt med favoritkryddor, super food-pulver och andra spännande saker.

raw food boll bollar mandel cashew kakao aprikos

Ingredienser:

Gör så här:

Lägg nötterna i mixern och mixa till lite grövre bitar. Se upp så du inte mixar för länge, för då kan det bli till ett nötsmör istället. Tillsätt sedan den torkade frukten och kör mixern tills ingredienserna har blandats ihop till en massa. Lägg i kakaon och mixa ihop med massan. Rulla bollarna till lagom storlek och rulla sedan i kokosflingor eller kakaopulver. Bollarna kan ätas direkt, men blir bättre om de får stå kallt en stund.

Energirika raw superfood bollar

Ingredienser:

Valfri garnering:

Gör så här:

Mixa mandeln till ett fint pulver. Blanda sedan i resten av ingredienserna och mixa tills du får en massa som håller samman. Ta upp och rulla bollarna till en lagom storlek. Receptet ger ungefär 20 stycken bollar. Doppa dem på varje sida i lite agavesirap och välj sedan en eller flera av garneringen att doppa bollarna i. Låt gärna bollarna stå kallt en stund innan du äter för att smakerna ska koncentrera sig.

Fruktiga apelsin- och aprikosbollar

Gör så här:

Börja med att dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla fröna. Riv skalet på apelsinen. Riv enbart det yttersta skalet och inte det vita inuti eftersom det smakar bittert. Pressa ur apelsinsaften. Mixa först mandlarna till små bitar i mixern. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills att hänger samman som en massa. Forma små bollar och rulla gärna i riven kokos. Det är även gott att rulla i raw kakaopulver, för apelsin och choklad är riktigt gott ihop. Låt stå ca 1 timme i kylen innan bollarna serveras.

Färgglada blåbärsbollar

Gör så här:

Mixa frön och nötter till grova bitar. Lägg sedan ner den torkade frukten och mixa tills det blir en grynig massa. Ta ut massan och knåda ihop den så den håller ihop. Rulla små bollar och rulla sedan bollarna i blåbärspulvret. Låt bollarna stå kallt under natten, gärna i kylen. Det här är riktigt färgglada bollar som är rika på antioxidanter. Det går att variera smaksättningen och man kan till exempel lägga till lite vaniljpulver, lakritspulver eller kanel om man vill.