Gå ner i vikt

diet viktminskning gå ner i vik raw food råkost

Att äta en råkost-diet är mycket effektivt när man vill gå ner i vikt. Många som börjar äta raw food upplever att det är lätt att tappa överflödiga kilon jämfört med hur det är när man provar andra dieter. Det finns många anledningar till att raw food ger en hälsosam viktminskning, oavsett om man bara vill gå ner några kilo eller har en hel del att förlora.

Det man bör komma ihåg när det kommer till viktminskning är att det alltid handlar om kalorier. Konsumerar man mer kalorier än vad man gör av med dagligen går man upp i vikt och man bör alltid ha ett underskott på några hundra kalorier om dagen ifall man vill ha en garanterad viktminskning. Den genomsnittliga mannen behöver 2500 kalorier om dagen och den genomsnittliga kvinnan behöver 2000 kalorier om dagen. Det är dock bara en fingervisning och ens individuella aktivitetsnivå, längd och nuvarande vikt bestämmer hur många kalorier man förbrukar dagligen. En lång person som väger mer kräver mer kalorier om dagen och människor som tränar mycket måste också få i sig mer kalorier jämfört med stillasittande personer. De flesta brukar kunna ta bort 500 kalorier om dagen för att få en viktminskning på cirka 0.5 kilo i veckan. En del kan även ta bort 1000 kalorier om dagen, vilket ger en viktminskning på cirka 1 kilo i veckan.

diet viktminskning gå ner i vik raw food råkost

Raw food, kalorier och näringsämnen

Kalorier in och ut är även grunden när man vill gå ner i vikt genom raw food. När man äter råkost behöver man dock inte oroa sig lika mycket om kalorier som när man äter vanlig kost. Raw food består nämligen av födoämnen som har hög näringstäthet och som är naturligt kalorisnåla, som till exempel rå grönsaker och frukt. Baserar man hela sin diet på dessa råvaror får man naturligt ett underskott av kalorier. Det innebär att man inte behöver väga eller räkna ut hur många kalorier allt man äter innehåller för att vara säker på att man går ner i vikt. Istället kan man äta sig mätt på goda sallader, smoothies, burgare och allt det andra man kan laga i raw food-dieten. Viktminskningen brukar ske i jämn takt och de flesta kan nå målvikten utan att det känns som att de går på diet. När man sedan har gått ner till sin målvikt kan man lägga till mer kaloririka råvaror till kosten för att uppfylla dagsbehovet, som till exempel nötter, oliver, kallpressade oljor och andra feta råvaror.

Tabellen nedan anger energimängden per gram för näringsämnena protein, kolhydrater, kostfiber, fett samt alkohol. Eftersom man kan mäta energimängden i både kilokalorier (kcal) och kilojoule (kJ) så är följaktligen båda uttrycken angivna.

gram kcal kJ
1 gram protein 4 kcal 17 kJ
1 gram kolhyldrater* 4 kcal 17 kJ
1 gram kostfibrer 2 kcal 8 kJ
1 gram fett 9 kcal 37 kJ
1 gram alkohol 7 kcal 29 kJ
Källa: Livsmedelsverket.

Eftersom man inte värmer upp raw food behålls alla näringsämnen och därför krävs det mindre mängder av mat för att man ska tillgodose kroppens behov. Mindre portioner av hälsosammare råvaror leder till ett naturligt kaloritillskott. Rå grönsaker och gröna bladgrönsaker har lägst kalorier per tugga än några andra råvaror. Frukt har näst minst kalorier och eftersom det dessutom höjer blodsockret ger de en känsla av mättnad och sänker aptiten. Vegetabiliska råvaror har dessutom ett högt vatteninnehåll vilket innebär att de är kalorisnåla. Vattnet ger även en mättnadskänsla som kan bidra till att man äter mindre portioner.

Eftersom raw food-dieten utesluter raffinerade produkter och fokuserar på hälsosamma livsmedel i sin naturliga form tappar många vikt när de börjar med dieten. Raw food innehåller mindre salt som binder vätska i kroppen, inget raffinerat socker eller mjöl samt naturligt fiber som hjälper magen att hålla igång. Sammanlagt bidrar det till en viktminskning som är naturlig och hälsosam. Det enda man behöver fokusera på är att äta god råkost vid varje måltid för att gå ner i vikt. Ett sista tips är att äta små portioner jämt fördelat över hela dagen, för då håller man förbränningen vid liv och kan därför gå ner snabbare.