Godis

Godis är ett måste för ett härligt liv och när man lagar rå och hälsosamma godbitar går det att unna sig lite oftare. Det är inte svårt att tillverka eget raw food godis som både blir riktigt gott och ser lyxigt ut. Dessutom är raw vegan godis fritt från raffinerat socker, mjöl och mjölkprodukter. Här följer några av våra favoritrecept.

Raw fudge med lakritssmak

Cirka 15 bitar.

Ingredienser

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn och slät smet. Smaka sedan av och se om det behövs med lakritspulver eller flingsalt. Det är en smaksmak hur mycket lakritspulver man använder, då vissa gillar starkare smak än andra. Bred ut massan på aluminiumfolie och forma den till en fyrkant som är cirka 1 cm hög. Lägg in i frysen och låt stelna i cirka en timme. Dela sedan i små bitar och servera. Det är bäst att förvara denna fudge i frysen och ta fram någon minut innan serveringen, för det här är en fudge som är bäst när den är mycket kall.

Choklad med gojibär

Cirka 16 portioner.

Ingredienser

Gör så här:

Blötlägg de torkade gojibären i vatten över natten. Häll sedan av vattnet och låt bären torka lite på hushållspapper. Smält sedan kakaosmöret i ett vattenbad över en kastrull. När det är smält tar du bort skålen från vattenbadet och blandar i övriga ingredienser. Lägg upp små bakformar på ett fat eller en plåt. Klicka i smeten i bakformarna. Låt sedan chokladen stelna i frysen i minst 20 minuter innan servering. När chokladen väl har stelnat går det att förvara chokladen i kylen.

Enkel och snabb chokladfudge

Ingredienser

Gör så här:

Smält kokosoljan i ett vattenbad och ta av skålen från vattenbadet när oljan väl är smält. Häll sedan i agavesirapen, vaniljpulvret och kakaon. Rör om tills det blir en jämn och slät smet. Lägg plastfolie på en form med kanter och häll på smeten. Ställ sedan in formen i kylskåpet och låt den stelna i några timmar. Efter att den har stelnat kan den skäras upp i bitar och avnjutas. Förvara i kylen.

Dadelbollar med pepparkakskryddning

De här dadelbollarna är jättelätta att göra och passar utmärkt att servera under julen. Det går även att variera kryddningen om man vill.

Ingredienser

Smaksätt med pepparkakskryddor:
1 krm var av kanel, mald nejlika, ingefära och muskot.

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blir en jämn och slät massa. Ibland kan man behöva pausa i mixningen för att trycka ner smeten från kanterna. När det är färdigt formar man smeten till små bollar och det ska vara ungefär en tesked smet per boll. Det går att rulla bollarna i krossade nötter, raw kakaopulver, lakritspulver eller något annat om man vill. Då blir de mindre kladdiga och även lite festligare. Låt dadelbollarna stå i kylen cirka 1 timme innan de serveras.