Kakor & Kladdkaka

Många som först hör talas om raw food tänker att man bara kan äta frukt och grönsaker om man följer dieten. Även om den största delen av ens diet består av det kan man faktiskt unna sig något gott då och då. Raw food kakor är dekadenta och lyxiga även om de är tillverkade av nyttiga ingredienser. Nedan följer recept på olika goda kakor som är glutenfria, fria från raffinerat socker, veganska och laktosfria.

Rå vegansk chokladtryffeltårta

Den här lyxiga tårtan smakar som om den vore gjord på grädde och smör, men den är faktiskt helt vegansk. Krämig, god och lyxig. Receptet är för 4 portioner. Dubbla det om du behöver servera flera. För att göra tårtan behövs en form, plastfolie, bakplåtspapper, en matberedare och en slickepott.

Ingredienser:

Gör så här;

  1. Förbered formen genom att täcka insidan med plastfolie. Klipp ut remsor av bakplåtspapper och lägg på insidan av formens kanter.
  2. Mixa nötterna i matberedaren tills de är grovhackade. Tillsätt sedan dadlarna och en nypa av saltet. Kör mixern till dess att blandningen har klumpat ihop sig och blivit till en massa. Mixa inte för länge, utan det ska precis hålla ihop sig och inte mer.
  3. Häll ut blandningen i formen och tryck ut den jämnt över botten. Se till så att bakplåtspapperet trycks fast längs formens kanter.
  4. Lägg avokado, kakaopulver, vaniljpulver, agavesirap och salt i matberedaren. Mixa tills det blir en jämn, glansig och len smet.
  5. Klicka i smeten i formen och gör ytan jämn med hjälp av slickepotten.
  6. Låt kakan stelna i kylen under åtskilliga timmar innan servering. Det går väven att ställa den i frysen om den ska stelna snabbt. Då tar det cirka 1 timme.
  7. Vid servering, garnera med färska bär, kakaokross, kokosflingor och andra goda saker.

Raw vegansk kladdkaka

Den klassiska kladdkakan i hälsosam och vegansk tappning. Det är receptet är för 10 portioner. En matberedare och en form krävs för att laga kakan.

raw food kladdkaka

Ingredienser:

Valfri smaksättning: äkta vanilj, en droppe pepparmyntsolja, kanel eller något gott superfoodpulver som exempelvis lucuma.

Gör så här:

Mixa nötterna i matberedaren tills de är som ett fint mjöl. Se upp så du inte mixar för länge. Lägg i resten av ingredienserna och mixa ihop allt till en smet. Bred sedan ut allt i en liten form och se till att ytan är slät. Ställ gärna in kakan i kylen några timmar så stelnar den och blir mer lik en vanlig kladdkaka i konsistensen. Innan kakan ställs in i kylen kan den dekoreras med kokosflingor och hallon som trycks ner lite i smeten. Kakan kan även serveras med en god cashewgrädde för en extra lyxig fika.

Cashewgrädde till kakor

Cashewgrädde är ljuvligt gott och ersätter vispgrädde på ett mycket bra sätt. Använd till våfflor, pannkakor, godis eller kakor för att få det där lilla extra. En matberedare krävs för att göra cashewgrädde.

Ingredienser:

Gör så här:

Låt cashewnötterna blötläggas i vatten i minst 4 timmar, häll sedan av vattnet. Mixa nötterna i matberedaren tills inga klumpar finns kvar. Vattnet tillsätts sedan lite i taget under tiden som man fortsätter mixa. Fortsätt tillsätt vatten tills rätt konsistens har uppnåtts. Det ska vara fluffigt och slätt som vanlig grädde. Smaksätt sedan med agavesirap och vaniljpulver som rörs ner i grädden. Cashewgrädden kan bredas direkt över kakor eller godis, men det går även att förvara den cirka 3 dagar i kylen.